Sağlıklı yaşlanma ve diyet söz konusu olduğunda, beslenme hakkındaki doğru bilgileri yaygın inanışlardan ayırmak zor olabilir. İşte bazı yaygın efsaneler ve bilmeniz gereken gerçekler:
Gerçek: Sadece midenizi veya sindirim sisteminizi rahatsız ediyorsa.
Vücudumuz yaşlandıkça bazı yiyeceklere karşı daha az toleranslı hale gelebilir. Süt ürünleri de bunlardan biridir çünkü süt ürünlerinin sindirimine yardımcı olan laktaz enziminin üretimi yaşla birlikte azalır.
Ancak süt ürünleri tükettikten sonra gaz ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşamıyorsanız, süt ürünlerinden kaçınmanıza gerek yoktur.
Gerçek: Birçok başka yiyecek de şaşırtıcı derecede iyi kalsiyum kaynaklarıdır.
Eğer süt ürünlerini artık tolere edemiyorsanız (yukarıya bakın), yine de günlük önerilen miktarı (osteoporozu önlemeye yardımcı olmak için 1.300 miligram) karşılayabilirsiniz. İşte kalsiyum içeren diğer yiyecekler:
Bu yiyecekler hem kalsiyum alımınızı artırabilir hem de süt ürünlerinden kaçınmanız gerektiğinde sağlıklı alternatifler sunar.
Gerçek: Sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olan dengeli bir beslenme planı izlemek daha iyidir.
Protein, kas kütlesini artırmaya yardımcı olur — ki bu, vücudumuzun 50 yaşından sonra doğal olarak kaybettiği bir şeydir (bu yüzden direnç antrenmanları önemlidir). Ancak, 50 yaş üstü bireyler için en önemli olan şey, sağlıklı bir kiloya ulaşmak ve bunu korumaktır.
Bu hedefe ulaşmak için ölçülü olmaya özen gösterin ve tabağınızdaki en büyük yemeğin sebze olmasını sağlayın, ardından tam tahıllar ve protein gelsin. Sağlıklı yaşlanma için çoğu sağlık uzmanının desteklediği bir beslenme planı Akdeniz diyetidir.
Gerçek: Bazıları sizin için faydalı olabilir. Bunun yerine, daha sağlıklı yağları tüketmeye odaklanın.
Fındık ve yağlı balık gibi gıdalarda bulunan tekli doymamış ve çoklu doymamış yağların faydalarını destekleyen güçlü beslenme bilimi mevcuttur.
Ancak hiçbir türde yağı diyetinizin en büyük kısmı yapmayın. Yağların, sağlıklı yaşlanma için gerekli birçok temel vitamin ve mineralin vücudumuz tarafından emilmesine yardımcı olduğunu unutmayın.
Kaynak:https://www.hopkinsmedicine.org