Yemek yerken tabağınızdaki yiyeceklere dikkatlice bakın. Çünkü ne yediğiniz, ileride ne kadar iyi görebileceğinizi etkileyebilir.
Diyetiniz, yıllar içinde görme yetinizi önemli ölçüde etkileyebilir. Göz dostu besinlerle dolu yiyecekler tüketmek, yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD), glokom ve diğer göz rahatsızlıklarına karşı koruyucu olabilir.
Öte yandan, düşük kaliteli yiyecekleri tercih etmek, bir göz muayenesi tablosundaki büyük harfleri bile okumakta zorlanmanıza neden olabilir.
Peki, gözleriniz alışveriş sepetinizde neler görmek istiyor? Oftalmologlar Dr. Nicole Bajic, Dr. Phoebe Lin ve diyetisyen Julia Zumpano’nun yardımıyla bir alışveriş listesi hazırlayalım.
Yaşlanma, gözlerinize pek de nazik davranmaz. Yıllar geçtikçe görme yetinizde değişiklikler fark edebilirsiniz. Örneğin, küçük yazıları okumak veya yakın şeyleri görmek zorlaşabilir. Az ışıkta görmek veya gece araba kullanmak daha da zorlayıcı hale gelebilir.
Vücudunuzdaki oksidatif stresin neden olduğu yıpranma ve aşınma, bu yavaş bozulmayı tetikler. Bu, moleküler düzeyde serbest radikaller (sorun çıkaranlar) ve antioksidanlar (dengeleyiciler) arasında gerçekleşen inanılmaz derecede karmaşık bir süreçtir.
“Eğer çok fazla serbest radikal varsa ve dengesizlik oluşuyorsa, vücudunuz daha hızlı yıpranır — buna gözleriniz de dahil,” diye açıklıyor Dr. Bajic. “Ancak bu süreci yavaşlatmak için yapabileceğiniz şeyler var.”
Burada devreye beslenme giriyor.
Araştırmalar, sağlıklı beslenmenin yaşa bağlı görme sorunlarının ilerlemesini yavaşlatabileceğini gösteriyor. Dr. Lin, bütün gıdalar ve sağlıklı yağlar üzerine yoğunlaşan Akdeniz diyetini öneriyor.
Göz sağlığına iyi gelen gıdalar genellikle şu vitaminleri ve besinleri içerir:
İşte bu özelliklere sahip 40’tan fazla gıda:
Bu gıdalar, gözlerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir ve yaşlanma sürecinde görme yetinizi koruyabilir. Alışveriş listenizi bu besinlerle doldurarak göz sağlığınız için önemli bir adım atabilirsiniz!
Turuncu renkli gıdalardaki beta-karoten, vücutta A vitaminine dönüşerek gözleri korur ve nemli kalmasına yardımcı olur. Eksikliği, ciddi göz problemlerine ve hatta körlüğe neden olabilir.
Narenciye meyvelerindeki C vitamini, serbest radikallerin gözlere zarar vermesini önler. Katarakt ve makula dejenerasyonu riskini azaltabilir.
Yeşil yapraklı sebzeler, göz sağlığı için önemli antioksidanlar olan lutein ve zeaksantin açısından zengindir.
Meyveler, göz sağlığı için gerekli antioksidanlar ve vitaminlerle doludur.
Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balıklar, göz sağlığını destekler ve makula dejenerasyonu riskini azaltabilir.
Baklagillerdeki çinko, retinanın sağlıklı kalmasına yardımcı olan melanin pigmentinin oluşumunu artırır.
Kuruyemiş ve tohumlar, omega-3 yağ asitleri ve E vitamini açısından zengindir.
Yumurtalar, lutein, zeaksantin, A vitamini ve E vitamini açısından mükemmel bir kaynaktır.
Kaynak:https://health.clevelandclinic.org